SRCDS Steam group


Post Reply 

SRCDS Command Line Parameters

Author Message
MjrNuT Offline
Just a Nut...buut what kind today?

Posts: 100
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #1
SRCDS Command Line Parameters
Hello folks,

I have been searching for what may be all of the command line parameters used to launch SRCDS. I know they are around amongst many of the threads, but was curious if someone may have compiled them already in a single place. Seems like it would be a very useful piece of information as it relates to launching a game.

Apologies if indeed I just didn't find the obvious thread. My specific need is that I have seen various usage for the parameter -ip and +ip followed by the address (xxx.xxx.xxx.xxx). I'm not quite clear on the difference b/t the (-) and (+). Some meaning of those signs are whether they are modifiable after the executed command line (+) and (-) means it is not.

Edit: I found http://forums.srcds.com/showthread.php?t...7#pid46447

but it doesn't address my below question.

I came across a long time ago that one is able to use something like -hostip or -hostaddress in place of -ip xxx.xxx.xxx.xxx or +ip.

I've used it before for TF2 and I did see a post here somewhere that I obtained it from, but I can't seem to find it again.

Can anyone help with this?

Thanks in advance!!
(This post was last modified: 11-25-2008 08:32 AM by MjrNuT.)
11-25-2008 08:29 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Sharft 6 Offline
Junior Member

Posts: 22
Joined: Nov 2008
Reputation: 0
Post: #2
RE: SRCDS Command Line Parameters
I think this is a related question.

If i start up a dedicated server and join it myself people trying to join through steam friends only see my local IP so they can't join with out asking for my ip.

How do I make it so people can join my server through steam friends?

I have tried -ip <my internet ip> but when I start the server it says "Couldn't allocate any server IP port".
(This post was last modified: 11-25-2008 10:00 AM by Sharft 6.)
11-25-2008 09:59 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
MjrNuT Offline
Just a Nut...buut what kind today?

Posts: 100
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #3
RE: SRCDS Command Line Parameters
Sharft 6 Wrote:I think this is a related question.

If i start up a dedicated server and join it myself people trying to join through steam friends only see my local IP so they can't join with out asking for my ip.

How do I make it so people can join my server through steam friends?

I have tried -ip <my internet ip> but when I start the server it says "Couldn't allocate any server IP port".

Shaft, this is not related to my question. You are sitting behind the firewall, so you have to connect via LAN to your DS. Other people cannot join on you for the reason you stated. They have to join using the external IP address that you would have had forwarded to the static IP of the DS. Port forwarding seems to be at least your first issue, but someone else may offer something else.

This question of yours indeed is ALL over these forums.
11-25-2008 10:35 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Mooga Offline
Super Awesome Admin

Posts: 3,904
Joined: Oct 2007
Reputation: 20
Post: #4
RE: SRCDS Command Line Parameters
-hostip or -hostaddress are old commands (or fake commands).
I know I've seen a lot of people using "hostport" instead of port. and hostport doesn't change anything.

Use the IP command rather then the host* commands.

~ Mooga ...w00t? - SRCDS.com on Twitter
[Image: 76561197965445574.png]
Please do not PM me for server related help
fqdn Wrote:if you've seen the any of the matrix movies, a game server is not all that different. it runs a version of the game that handles the entire world for each client connected. that's the 2 sentence explanation.
11-25-2008 01:03 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
MjrNuT Offline
Just a Nut...buut what kind today?

Posts: 100
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #5
RE: SRCDS Command Line Parameters
Mooga Wrote:-hostip or -hostaddress are old commands (or fake commands).
I know I've seen a lot of people using "hostport" instead of port. and hostport doesn't change anything.

Use the IP command rather then the host* commands.

Mooga,

Appreciative of the quick response and explanation. A quick clarification though. Those commands you are referring to as "fake" have no effect or difference when used? (e.g., not recognized and thus as if not executed)

Thanks again!
11-26-2008 03:47 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Mooga Offline
Super Awesome Admin

Posts: 3,904
Joined: Oct 2007
Reputation: 20
Post: #6
RE: SRCDS Command Line Parameters
Check the cvars list.
If they are listed, then it does something or DID so something.
If it's not listed, it does nothing.

Also some cvars might be client-side only. I would check myself, but I've got to finish some papers! Maybe later. Keep me posted, glad I could be of some help Smile

~ Mooga ...w00t? - SRCDS.com on Twitter
[Image: 76561197965445574.png]
Please do not PM me for server related help
fqdn Wrote:if you've seen the any of the matrix movies, a game server is not all that different. it runs a version of the game that handles the entire world for each client connected. that's the 2 sentence explanation.
11-26-2008 05:02 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
MjrNuT Offline
Just a Nut...buut what kind today?

Posts: 100
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #7
RE: SRCDS Command Line Parameters
Mooga Wrote:Check the cvars list.
If they are listed, then it does something or DID so something.
If it's not listed, it does nothing.

Also some cvars might be client-side only. I would check myself, but I've got to finish some papers! Maybe later. Keep me posted, glad I could be of some help Smile


Hey Mooga,

Thanks for taking the moment to still respond given your attention to completing RL needs. A must, believe me.

I resolved my needs. I have dropped having to specify +ip or -ip w/ address. rcon works now via HLSW and ingame, whew!

Notes for this issue:

game: L4D
home hosting
steam community ID set
sv_search key set <----- important for no quotes on the value!!
sv_allow_lobby_connect_only 1 (i believe default is 1)

a lobby leader, with the correct sv_search_key, may create a lobby, choose game settings, invite the players, and will connect to my DS. The game mode/settings will change on the DS to what the Lobby declared them to be.

Killed 2 birds with one stone as I was desiring rcon control and lobby feature.
11-26-2008 08:53 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:





User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)